Wat is Parodontitis ?

Parodontitis = ontsteking aan het tandvlees en/of kaakbot

Parodontitis is een ontsteking aan het tandvlees. Deze ontsteking ontstaat wanneer bacteriën zich ophopen op tanden en kiezen en tandplaque vormen langs de tandvleesrand. Bij parodontitis kan het tandvlees rood en gezwollen zijn. Ook kan het gaan bloeden bij het poetsen, flossen of eten. Het tandvlees kan op den duur gaan terugtrekken. Een vieze smaak of een slechte adem kunnen duiden op parodontitis.
Parodontitis geeft overigens zelden pijnklachten, daardoor kan parodontitis lang onopgemerkt blijven.

Als de ontsteking niet wordt behandeld kan deze zich uitbreiden naar het onderliggende kaakbot waardoor er botafbraak optreed. Hierdoor zullen de tanden en kiezen op den duur los gaan staan en verloren gaan.

Parodontitis brengt ook risico's mee voor de algehele gezondheid en verhoogt het risico op hart en vaatziekten.

Stop de ontsteking
: maak daarom tijdig  een afspraak bij de tandarts-parodontoloog!

Omdat parodontitis meestal zonder pijnklachten gepaard gaat is het van belang dat u regelmatig de mondhygiëniste bezoekt. De tandarts of mondhygiënist kan met zekerheid vaststellen of u parodontitis heeft. Indien u om een doorverwijzing naar de PPI vraagt kunnen wij zien met een uitgebreid onderzoek (o.a. pocketmeting en röntgenfoto's) of en in welke mate u last heeft parodontitis en stellen wij graag een behandelplan voor u samen.