Parodontologie

Parodontologie, een hele mond vol, voor het behandelen van patiënten met last van ontstekingen van het tandvlees. Een probleem dat steeds vaker voorkomt, omdat mensen hun tanden en kiezen behouden door het gebruik o.a. van fluoridetandpasta, maar het nog steeds niet leuk vinden om trouw iedere dag te flossen.

“Als je de 35 bent gepasseerd”, zegt Marc Bertels , tandarts-parodontoloog, “is de kans groter dat er ontstekingen aan het tandvlees ontstaan”.
Honderdmiljoenen zelfs biljoenen bacteriën koloniseren voortdurend ons tandoppervlak en tandvlees, en helaas kan dit bij 15-18% van de bevolking leiden tot een ernstige vorm van tandvleesontsteking: parodontitis.

Als bacteriën de kans krijgen om tussen de ruimte van het tandvlees en de tanden te “woekeren” leidt dit tot bloedend en teruggetrokken tandvlees. Een slechte adem kan ook een teken zijn dat er sprake is van een tandvleesontsteking. De bacteriën dringen steeds dieper door en kunnen zelfs het kaakbot aantasten. Dit kan ertoe leiden dat patiënten gave tanden en kiezen verliezen omdat deze los in het kaakbot gaan staan. Een goede mondhygiëne, poetsen en flossen en regelmatig een bezoek aan de tandarts en mondhygiëniste zijn de wapens in de strijd tegen deze typische kwaal van de huidige tijd.
Daarnaast is uit recent onderzoek gebleken dat parodontitis ook een risico is voor de algehele gezondheid is. Mensen met ontstekingen aan het tandvlees lopen meer risico op het krijgen van een hersen- of hart-infarct.

Een bezoek aan de parodontoloog is daarom meer dan alleen maar een luxe !

Als er sprake is van ontsteking aan het tandvlees, kan de patiënt bij de tandarts of mondhygiëniste om een doorverwijzing naar de PPPI vragen. Deze kan met behulp van een kleine operatie onder het tandvlees het worteloppervlak van de aangetaste tanden of kiezen schoonmaken. De, hiervoor speciaal opgeleide en ervaren, mondhygiënistes van de PPI ondersteunen de behandeling. Samen met de patiënt zorgen zij voor een goede mondhygiëne om ontstekingen in de toekomst te voorkomen.

Marc Bertels werkt al meer dan 10 jaar als erkend Tandarts-parodontoloog. “Soms komen patiënten angstig binnen” vertelt hij, “Het is dan fijn om te horen dat de meesten van hen zeggen dat zowel de behandeling hen reuze mee is gevallen en dat zij tevreden zijn met het resultaat. Want het allermooiste is natuurlijk de wetenschap dat door zo’n ingreep je de kans hebt om tanden en kiezen te behouden.”

Parodontologie geen bijzaak maar hoofdzaak!!